بنام خدا

با سلام

با توجه به اهميتي كه مستند مشخصات نيازمنديها دارد يك نمونه عملي از اين مستند را طي چند قسمت با هم مرور خواهيم كرد موضوع مورد نظر همان پروژه سيستم سفارش غذاي رستوران كه در مقالات اوليه  معرفي گرديد (در قالب سه قسمت تحت عنوان مستند محدوده و چشم انداز سيستم (Vision And Scope Document) ، مي باشد. لذا توصيه مي شود در صورتي كه آن مقالات را مطالعه ننموده ايد ابتدا آنها را مطالعه نماييد.

پیش نیازها ، انتظارات ، اهداف و محدوده پروژه هاي نرم افزاري - قسمت اول

پیش نیازها ، انتظارات ، اهداف و محدوده پروژه هاي نرم افزاري - قسمت دوم

پیش نیازها ، انتظارات ، اهداف و محدوده پروژه هاي نرم افزاري - قسمت سوم(آخر)

ادامه مستند مشخصات نيازمنديها :

  1. مشخصات كلي :
    1. چشم انداز محصول :

سيستم سفارش غذاي رستوران يك سيستم جديد مي باشد كه جايگزين روش دستي جاري و همچنين فرايند لبفني سفارش و تهيه غذا در رستوران شركت خواهد شد.  Context Diagram مربوطه بيانگر موجوديتهاي خارجي و رابط هاي سيستمي ويرايش اول نرم افزار مي باشد. انتظار مي رود سيستم طي چند ويرايش توسعه يافته و نهايتا از طريق خدمات سفارش اينترنتي امكان اتصال چند رستوران محلي و امكان استفاده از كارتهاي اعتباري (همراه با اعتبارسنجي) فراهم گردد.

 

 

    1. مشخصات و گروه هاي كاربري :

 

مشتري

يك مشتري ، يكي از كارمندان شركت مي باشد كه خواهان سفارش غذا و حمل آن از طرف رستوران شركت مي باشد. اينجا در حدود 600 مشتري بالقوه وجود داشته و انتظار مي رود 400 نفر و بطور متوسط 4 بار در هفته از سيستم سفارش آنلاين غذا استفاده نمايند. ( منبع : اطلاعات مرتبط با استفاده از رستوران در حال حاضر). مشتريان در پاره اي موارد چند غذا جهت مراسم گروهي و يا مهمانان سفارش مي دهند.تخمين زده شده است كه 90% مشتريان از طريق اينترانت شركت غذا را سفارش داده و 10% مابقي از خانه اينكار انجام خواهند داد. همه مشتريان دسترسي به شبكه محلي را در محل كار خود دارند. بعضي از مشتريان خواهان تعيين غذاهاي روزه هاي آتي خود هستند كه مي تواند استفاده از يك غذا براي هر روز و يا غذاهاي مختلف باشد. مشتري مي بايست قادر به لغو غذاي سفارش داده شده يك روز خاص باشد.

شكل 1 : نمودار Context Diagram براي ويرايش اول سيستم سفارش غذاي رستوران


سيستم

سفارش

غذا


مشتري

سيستم

حقوق

مدير

فهرست غذا

حمل كننده غذا

كارمند

 رستوران

درخواست حمل

درخواست كسر از حقوق

درخواست پرداخت

محتويات منو

درخواست حمل

درخواست پرداخت

سفارش غذا

منو

سفارش

غذا

ثبت نام غذا

اعلام كسر

از حقوق

سيستم

انبار

رستوران

سفارش

آيتمهاي غذا

اطلاعات در دسترس بودن آيتمهاي غذا

جواب درخواست كسر از حقوق

بروز رساني وضعيت غذا


كارمند رستوران

رستوران شركت در حال حاضر 20 كارمند دارد كه قرار است سفارش را از سيستم سفارش غذا دريافت ، غذاها را آماده و بسته بندي نموده و آدرس و درخواست حمل را چاپ نمايند. بيشتر كارمندان نياز به آموزش در زمينه استفاده از كامپيوتر ، نمايشگر وب و سيستم سفارش غذا دارند.

مدير فهرست غذا

مدير فهرست غذا يك كارمند رستوران مي باشد (كه ممكن است خود مدير رستوران باشد) كه مسئول ايجاد و بروز رساني منوي غذاي روزانه و همچنين زماني از روز كه در دسترس است ، مي باشد. بعضي از آيتمهاي منو ممكن است امكان حمل نداشته باشد. مدير فهرست همچنين معرفي دسرهاي روزانه رستوران را انجام مي دهد. مدير فهرست مي بايد بصورت دوره اي نسبت به ويرايش منو اقدام نموده تا اطلاع رساني لازم در خصوص غذاهايي كه در دسترس نيستند و يا قيمت آنها تغيير نموده ، صورت پذيرد

حمل كننده غذا

حمل كننده يكي از كارمندان رستوران و يا يك پيمانكار مي باشد. حمل كننده غذا و آدرس محل حمل هر غذا را دريافت و سپس به مشتري تحويل مي دهد. تعامل حمل كننده با سيستم عبارتست از چاپ مجدد آدرس حمل در بعضي از مواقع و همچنين تاييد تحويل شدن (يا نشدن) غذا مي باشد.

    1. محيط عملياتي (Operating Environment) :

محيط عملياتي 1 : سيستم سفارش غذاي رستوران مي بايد در نمايشگرهاي وب ذيل قابل اجرا باشد : Microsoft Internet Explore 5.0,6.0 و Netscape 6,7

محيط عملياتي 2  : سيستم سفارش رستوران مي بايد در سرور فعلي شركت كه نسخه معتبري از Red Hat Linux و Appache WebServer بر روي آن نصب مي باشد قابل اجرا باشد.

محيط عملياتي 3  : سيستم سفارش غذا اجاز دسترسي كاربران را از شبكه داخلي شركت مي دهد همچنين در صورتي كه كاربر مجاز به دسترسي از خارج شركت مي باشد (در Firewall) ، كاربر مي تواند از طريق ارتباط اينترنتي از منزل به سيستم دسترسي داشته باشد.

    1. محدوديت هاي طراحي و پياده سازي :

محدوديت 1 : فرمت مستند سازي مراحل طراحي ، كدنويسي و نگهداري مي بايست مطابق با استاندارد توسعه شركت ويرايش 1.3 باشد.

محدوديت 2 : سيستم مي بايد از نسخه بانك اطلاعاتي اوراكل كه در حال حاضر در شركت وجود دارد استفاده نمايد.

محدوديت 3 : همه كدهاي HTML مي بايد با HTML 4.0  استاندارد ، همخواني داشتته باشد.

محدوديت 4 : همه اسكريپت ها مي بايد با زبان Perl نوشته شود.

 

    1. مستندات كاربري :

مستند كاربري 1 : سيستم مي بايد يك راهنماي آنلاين سلسله مراتبي با فرمت HTML داشته باشد كه توابع سيستمي را توضيح دهد.

مستند كاربري 2 : اولين باري كه يك كاربر به سيستم وارد مي شود در صورت درخواست كاربر ، سيستم مي بايد يك نسخه آموزشي آنلاين را در اختيار بگذارد كه به كاربر اجازه ثبت سفارش غذاي تمريني را بدهد. سيستم نبايد اين اطلاعات را در بانك اطلاعاتي ذخيره نمايد و يا از روي آنها سفارشي به رستوران ارسال نمايد.

    1. فرضيات و وابستگي ها :

فرض 1 : رستوران در هر سه وعد صبحانه ، نهار و شام روزهاي كاري شركت كه انتظار مي رود كارمندان در شركت باشند باز مي باشد.

محدوديت 1 : عمليات سيستم سفارش غذا به تغييرات سيستم حقوق شركت (براي پذيرش درخواست پرداخت وجه سفارش غذا) وابسته مي باشد.

محدوديت 2 : عمليات سيستم سفارش غذا به تغييرات سيستم انبار(موجودي) شركت (براي بروزرساني دردسترس بودن آيتمهاي غذا در حالتي كه سفارشي تاييد مي گردد.) وابسته مي باشد.

 

خوب دوستان اينم از اين قسمت – در قسمتهاي بعد ادامه اين مستند را با هم مرور مي كنيم

اميدوارم از اين مطالب استفاده كنيد و براتون مفيد باشه لطفا نظرات اصلاحي و تكميلي خودتون رو در قسمت نظرات بگيد

و من ا... التوفيق – مدير سايت